luni, 14 decembrie 2009

experimentul cu puricii sau sindromul neputintei

Vreau sa va povestesc despre un experiment care mi s-a predat la cursurile de psihologie. A fost realizat de niste cercetatori acum jumatate de secol pe un esantion de purici.
Se pun niste purici intr-un borcan si se aprinde o flacara sub borcan. Caldura devine insuportabila pentru pureci si acestia sar afara din borcan. Apoi se acopera borcanul cu un geam transparent si se aprinde din nou flacara. Purecii incearca din nou sa iasa din borcan, dar se lovesc de geamul de deasupra borcanului. Dupa o vreme se ridica geamul de deasupra borcanului, dar ce credeti? Puricii nu mai sar afara din borcan ci sar doar atat cat sa se mentina deasupra fundului fierbine si sub geamul de sticla.
Experimentul a fost facut pe purici, dar asa sta treaba si cu societatea actuala. Fiecare dintre noi este invatat ce poate sa faca si ce nu. Ne sunt desenate anumite limite si noi nu incercam sa le depasim.
Oamenii stau intr-o colivie deschisa dar le este frica sa iasa. Se gandesc de zeci de ori inainte sa faca ceva. Cand se hoatarasc sa actioneze isi dau seama ca le-au luat-o altii inainte. Mi s-a intamplat si mie de atatea ori.
Societatea in care traim ne invata sa fim neputinciosi si incapabili de a lua propriile decizii. Inca din ziua din care ne nastem ni se impun reguli si norme: nu e bine sa faci asa, asculta-i pe cei mai mari, urmeaza un drum fara riscuri, ia-ti o slujba sigura cu un salariu bun, studiaza sa devii doctor sau avocat.
Nici nu e de mirare ca atatia oameni sunt tristi si nefericiti. Am ajuns sa ne traim vietile ca robotii. Suntem intr-o permanenta incercare de a ne incadra in tipare incat momentele care ne taie rasuflarea au ajuns sa fie numarate pe degetele unei maini.
Cand ai mers ultima oara prin ploaie fara sa-ti pese ca te uzi?
Cand ai zambit ultima data unei persoane necunoscute?
Cand ai plans ultima oara in public fara sa-ti fie rusine de asta?
Nu crezi ca e timpul sa uiti de toate obstacolele vizibile si invizibile si sa incerci sa depasesti limitele? De fapt toate aceste obstacole sunt doar in mintea noastra. Orice este posibil, trebuie doar sa iti doresti indeajuns de mult (a se citi sa iei atitudine, sa actionezi).
PS: ceea ce m-a inspirat sa scriu aceasta postare a fost un articol de pe blogul lui Adrian Soare, Succes Dublu.

3 comments:

nestedloop spunea...

Bine zis, sa vedem cum ramane cu facutul...

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Imi place cum gandesti... Daca am realiza mai multi cat de frumoasa e libertatea...cred ca incet, incet lumea s-ar schimba...
Ai grija de tine, si cand mai vii pe acasa, da-mi un apel...
postat de tally_86

Trimiteți un comentariu