vineri, 9 octombrie 2009

Zeitgeist - adevaruri vazute intr-o alta lumina


Zeitgeist este un film care trateaza diverse subiecte sensibile dintr-o perspectiva noua pentru majoritatea dintre noi. Printre acestea religia, economia, razboaiele si sistemul monetar.
Filmul este pe net de trei ani. In 2008 a iesit si partea a doua a filmului, Zeitgeist Addendum. Ambele au fost publicate pe internet, astfel incat oricine le putea si inca le poate viziona pe gratis.
A trecut mai mult de un an de cand le-am vazut dar inca mi le amintesc foarte bine. Mi-a placut acest film nu pentru ca sunt de acord cu aceasta teorie a conspiratiei care este expusa in film ci pentru ca m-a facut sa realizez ca anumite lucruri trebuiesc analizate dintr-un unghi diferit fata de cel al tuturor celorlalti.
Ideile centrale ale filmului sunt:
1) Religiile sunt o mare minciuna folosita pentru a imbogatii anumiti oameni. Isus nu a existat, ideea a fost preluata de la religiile anterioare.
2) 11 septembrie a fost planificat de Guvernul SUA.
3) Sistemul monetar de care suntem dependenti este de prisos, imbogatind anumite clase de oameni si inrobeste pe toti ceilalti.
4) Razboaiele in care au intrat SUA in ultimul secol puteau fi prevenite, dara asta ar fi insemnat ca anumiti oameni sa nu castige bani.
5) Putem crea o lume mult mai buna adoptand o economie bazata pe resurse regenerabie si maximizand randamentul proceselor de extragere a energiei.
Filmul a fost un succes. Inca din primele luni de la lansare a avut numar record de vizualizari. Imi amintesc chiar ca era ceea ce eu numesc "a Zeitgeist frenzy" acum ceva timp. Toata lumea vorbea despre filmul asta, si fiecare parea sa aiba pareri diferite. Mie mi-a placut foarte mult partea despre sistemul monetar si cum functioneaza acesta, inrobindu-ne pe toti.
Eu cred ca unul din motivele pentru care filmul a avut priza este faptul ca oamenilor le plac conspiratiile si pentru ca se simt bine atunci cand au pe cine sa invinovateasca pentru esecurile lor. Daca nu reusesti in viata este din cauza guvernului care lucreaza impotriva ta, sau este din cauza sistemului care nu te lasa sa te ridici deasupra, dar in nici un caz nu este vina ta.
In octombrie 2010 va aparea a treia parte a filmului. Desi stiu de pe acum cam ce vor spune in el (criza economica a fost planuita), tot astept cu nerabdare lansarea.

2 comments:

nestedloop spunea...

haha, criza a fost planuită și mai mult de atât, nu este o coincidență că a mers mână în mână cu ”așa-zisa” gripă porcină. Eu cred că nu guvernul conspiră, avem de a face cu Ferma Animalelor, așa cum o descria G. Orwell.

Așa că, apel la toți vegetarienii: MÂNCAȚI ANIMALE!! Cu cât sunt mai puține, cu atât omenirea are mai multe șanse ;)

motanu spunea...

:)) ba nu, este vina iepulaşului malefic. mwahahahaaa

Trimiteți un comentariu